Priscilla F. Harmanus♀
IN PROGRESS 🇳🇱🇺🇸🇪🇸

Zelfonderzoek plezier en pijn

geluksblog.nl/priscilla/over-mij/zelfonderzoek/plezier en pijn

Donderdag 19 november 2020


Openlijk, liefdevol, intiem en seksueel

Zelfonderzoek plezier en pijn


Pleasure and Pain - Pleasure-Seeking Behavior - Psychological Beginner

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels(Origineel) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

SEEKING PLEASURE AND AVOIDING PAIN/PLEZIER ZOEKEN EN PIJN VERMIJDEN

De belangrijkste functie van de hersenen is om het lichaam waarin het zich bevindt in leven te houden en zich te kunnen voortplanten. Zeg wat je wilt over menselijke intelligentie, voordat de hersenen van Mozart en Einstein hen hun geniale werken konden laten produceren, moesten ze hun eigenaren in leven houden!

Daarom is het geen verrassing dat de systemen in onze hersenen die ons gedrag het meest beïnvloeden, degenen zijn die ons in staat stellen om in onze vitale behoeften te voorzien - eten, drinken, onszelf voortplanten en onszelf beschermen tegen gevaar.

Er kunnen drie fasen worden onderscheiden in de werking van dit krachtige orgaan dat het evenwicht van de interne omgeving van ons lichaam in stand houdt.

Ten eerste, als reactie op prikkels, motiveren de hersenen ons om acties te ondernemen om aan onze behoeften te voldoen. Honger zorgt er bijvoorbeeld voor dat we eten als de glucose in onze bloedbaan onder een bepaald niveau zakt. Seksueel verlangen drijft ons om de liefde te bedrijven met beschikbare partners. En eenzaamheid zorgt ervoor dat we uitgaan en andere mensen ontmoeten, om te voldoen aan de meer specifiek menselijke behoefte om te socialiseren.

 

 

Ten tweede worden onze acties beloond met sensaties van plezier. Maar het is belangrijk op te merken dat het vooral de actie zelf is die lonend is, niet alleen de daadwerkelijke beloning. Als u bijvoorbeeld een glucose-oplossing intraveneus krijgt, zal uw bloedsuikerspiegel weer op een geschikt niveau komen, maar u zult er nooit zo veel plezier aan beleven als een goede maaltijd met vrienden. De handeling, die vaak de vorm aanneemt van een ritueel, vormt daarom de kern van het ervaren genot.

In de derde fase maakt het gevoel van voldoening een einde aan de acties - totdat nieuwe signalen nieuwe verlangens oproepen. Het gedrag dat essentieel is voor ons voortbestaan, wordt dus beheerst door de cyclus van verlangen / actie / tevredenheid die het organisme in staat stelt zijn integriteit te behouden.

 

 

Een dergelijk "benaderingsgedrag" is echter niet altijd de beste manier om uw overleving te verzekeren. "Fight or Flight" kunnen ook uw leven redden, afhankelijk van de situatie.

 

To feel happy, you not only need to experience pleasure, you also have to be able to represent it to yourself. You have to be able to say: “We drank some wine. It was good. Do you remember? It was for your birthday!"Plezier is slechts een onderdeel van wat we geluk noemen. Geluk lijkt een veel complexere toestand te zijn, een toestand die niet alleen kan worden teruggebracht tot de activering van de dopaminerge paden in het beloningscircuit. Een tweede noodzakelijke voorwaarde om ons gelukkig te voelen, is de afwezigheid van negatieve emoties, want zodra we angst, pijn of verdriet ervaren, verdwijnt genot.

Bijgevolg brengt alles wat de activiteit van de amygdala, de hersenstructuur die geassocieerd wordt met negatieve emoties, ons dichter bij de staat van geluk. Het uitvoeren van niet-emotionele mentale taken, bijvoorbeeld, vermindert de activiteit van de amygdala, waardoor een biologische basis wordt gelegd voor het wijdverbreide idee dat bezig blijven de manier is om gelukkig te zijn.

Maar om iemand gelukkig te laten zijn, moet toch aan een derde vereiste worden voldaan. De ventrale mediale prefrontale cortex moet geactiveerd worden, omdat deze het gevoel lijkt te geven dat de wereld samenhangend en zinvol is, wat ook nodig is voor geluk. Interessant is dat bij depressieve mensen de activiteit van deze regio afneemt.Bron:


Zie ook:
Zelfonderzoek plezier en pijn

geluksblog.nl/priscilla/over-mij/zelfonderzoek/plezier en pijn

 
Map
Info