Priscilla F. Harmanus♀
IN PROGRESS 🇳🇱🇺🇸🇪🇸

Dit is een nieuwe pagina.

geluksblog.nl/priscilla/documentaires/about-revolution-os-2001


REVOLUTION OS is now on DVD


Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels(Origineel) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

Revolution OS is een documentaire uit 2001 die de twintigjarige geschiedenis van GNU, Linux, open source en de vrije softwarebeweging beschrijft.

De film, geregisseerd door J. T. S. Moore, bevat interviews met prominente hackers en ondernemers, waaronder Richard Stallman, Michael Tiemann, Linus Torvalds, Larry Augustin, Eric S. Raymond, Bruce Perens, Frank Hecker.


REVOLUTION OS vertelt het verhaal van de hackers die in opstand kwamen tegen het propriëtaire softwaremodel en Microsoft om GNU / Linux en de Open Source-beweging te creëren.

Op 1 juni 2001 zei Steve Ballmer, CEO van Microsoft, "Linux is een kanker die zich in intellectuele eigendom hecht aan alles wat het aanraakt."

Microsoft vreest GNU / Linux, en terecht. GNU / Linux en de Open Source & Free Software-bewegingen vormen misschien wel de grootste bedreiging voor de manier van leven van Microsoft. REVOLUTION OS is opgenomen in cinemascope op 35 mm-film in Silicon Valley en spoort de belangrijkste ontwikkelaars en shakers achter Linux op en ontdekt hoe en waarom Linux zo'n krachtige bedreiging werd.

REVOLUTION OS bevat interviews met Linus Torvalds, Richard Stallman, Bruce Perens, Eric Raymond, Brian Behlendorf, Michael Tiemann, Larry Augustin, Frank Hecker en Rob Malda. Ga naar de ifilm-website voor REVOLUTION OS om de trailer of de eerste acht minuten te bekijken.

Bedrijven zoals Hewlett-Packard, IBM, Oracle, Wipro, Ogilvy & Mather, OSTG en Dreamworks Animation hebben REVOLUTON OS gehuurd voor privé-theatervoorstellingen. Het is ook vertoond op tal van filmfestivals, waaronder het South By Southwest Film Festival, het Atlanta Film & Video Festival, het Boston Film Festival en het Denver International Film Festival. REVOLUTION OS won als de Beste Documentaire op zowel het Savannah Film & Video Festival als het Kudzu Film Festival.

REVOLUTION OS is beschikbaar in het 35 mm filmformaat en duurt 85 minuten.

BRON: REVOLUTION OSKorte inhoud / Synopsis

De film begint met een glimp van Raymond, een Linux IPO, Torvalds, het idee van Open Source, Perens, Stallman, en zet vervolgens het historische toneel in de vroege dagen van hackers en computerhobbyisten toen code vrijelijk werd gedeeld. Het bespreekt hoe verandering kwam in 1978 toen Microsoft mede-oprichter Bill Gates in zijn Open Brief aan hobbyisten de hobbyisten nadrukkelijk aanspoorde om te betalen. Stallman vertelt over zijn worstelingen met propriëtaire softwareleveranciers van het MIT Artificial Intelligence Lab, wat leidde tot zijn vertrek om zich te concentreren op de ontwikkeling van vrije software en het GNU-project.

 

Torvalds beschrijft de ontwikkeling van de Linux-kernel, de controverse over GNU / Linux-namen, de verdere evolutie van Linux en de commercialisering ervan.

Raymond en Stallman verduidelijken de filosofie van vrije software versus communisme en kapitalisme, evenals de ontwikkelingsfasen van Linux.

Michael Tiemann bespreekt de ontmoeting met Stallman in 1987, het verkrijgen van een vroege versie van Stallman's GCC en het oprichten van Cygnus Solutions.

Larry Augustin beschrijft het combineren van GNU-software met een normale pc om een ​​Unix-achtig werkstation te creëren voor een derde van de prijs en tweemaal de kracht van een Sun-werkstation. Hij vertelt over zijn vroege contacten met durfkapitalisten, de uiteindelijke kapitalisatie en commodificatie van Linux voor zijn eigen bedrijf, VA Linux, en de beursintroductie ervan.

Brian Behlendorf, een van de oorspronkelijke ontwikkelaars van de Apache HTTP Server, legt uit dat hij patches begon uit te wisselen voor de NCSA webserver daemon met andere ontwikkelaars, wat leidde tot de release van een "fragmentarische" webserver, genaamd Apache.

Frank Hecker van Netscape bespreekt de gebeurtenissen die ertoe leidden dat de leidinggevenden van Netscape de broncode voor de browser van Netscape vrijgaven, een van de signaalgebeurtenissen die open source tot een kracht maakten waarmee rekening moet worden gehouden door zakenmensen, de reguliere media en het grote publiek. [1] Dit punt werd verder bevestigd na de release van de film, aangezien de Netscape-broncode uiteindelijk de Firefox-webbrowser werd en een groot percentage van het marktaandeel van Microsoft's Internet Explorer terugwon.

De film documenteert ook de reikwijdte van de eerste volledige LinuxWorld Summit-conferentie, met optredens van Linus Torvalds en Larry Augustin op het keynote-podium.

Veel van de beelden van de film zijn opgenomen in Silicon Valley.


Vertoningen / Screenings

De film verscheen op verschillende filmfestivals, waaronder South by Southwest, het Atlanta Film and Video Festival, het Boston Film Festival en het Denver International Film Festival; het won de beste documentaire op zowel het Savannah Film and Video Festival als het Kudzu Film Festival.

 


Citaten / Quotes

Deze sectie is een kandidaat om naar Wikiquote te worden gekopieerd met behulp van het Transwiki-proces.

 


Ik kwam hem (Craig Mundie van Microsoft) tegen in een lift. Ik keek naar zijn badge en zei: "Ah, ik zie dat je voor Microsoft werkt."
Hij keek me aan en zei: "Oh ja, en wat doe jij?"
En ik dacht dat hij gewoon een beetje afwijzend leek, ik bedoel hier is de archetypische man in een pak die naar een smerige hacker kijkt. . . dus keek ik hem aan met een blik van duizend meter en zei: "Ik ben je ergste nachtmerrie."

    - Eric S. RaymondHet geven van de Linus Torvalds-prijs aan de Free Software Foundation is een soort van het geven van de Han Solo-prijs aan de Rebellenvloot.

   - Richard Stallman. . . en ik realiseerde me dat hij (Steve Ballmer) mijn document had gelezen en het had begrepen, en nu de pers hierover vertelde. Nu, als je net een man op het net bent die dit helemaal niet doet voor een baan en je schrijft een soort manifest en het verspreidt zich over de wereld, en een jaar later heeft de vice-president van Microsoft het daarover , zou je denken dat je drugs gebruikte, nietwaar? Maar dat is wat er echt is gebeurd.

   - Bruce PerensDenk aan Richard Stallman als de grote filosoof en aan mij als de ingenieur.

    - Linus Torvalds


Ontvangst / Reception

Elke recensie wees op de historische betekenis van de informatie, en degenen die het opmerkten, vonden de productiewaarden hoog, maar de presentatie van de geschiedenis was vooral te droog, zelfs als een lezing. Ron Wells van Film Threat vond de film belangrijk, de moeite waard en goed doordacht voor het uitleggen van de principes van de vrije software en open source concepten. Wells merkte op dat het er niet in slaagde enig debat met vertegenwoordigers van het propriëtaire softwarekamp voor de camera te vertegenwoordigen en gaf de film 4 van de 5 sterren. [2] TV Guide beoordeelde de film met 3 van de 4 sterren: "verrassend spannend", "fascinerend" en "scherp uitziend" met een goede soundtrack. [3] Daily Variety zag de film als "zowel gericht op techno-analfabeten als op slimme hackers;" de ene groep opvoeden en op het hoofd kloppen, en de andere heilig verklaren, maar sterk genoeg voor een "plezierige" aanbeveling. [4]

 

Aan de negatieve kant, The New York Times bekritiseerde de eenzijdigheid van de film, vond zijn vertrouwen in het jargon "tamelijk dicht" en gaf geen aanbeveling. [5] Internet Reviews vonden het "een didactische en saaie documentaire die software-anarchie verheerlijkte. Raging tegen Microsoft en Sun...", Zonder opvolging voor Red Hat- en VALinux-aandelen (in 2007, tegen 2% van de piekwaarde),  " with lots of talking heads ". [6] Toxicuniverse.com merkte op: "Revolution OS dient overduidelijk als infomercial en propaganda. Hacker Richard Stallman, die met een baard teruggaat naar de jaren zestig, fungeert als de spirituele leider van de beweging, terwijl de Scandinavische Linus Torvalds optreedt als zijn zachtaardige hoofdingenieur (als ontwikkelaar van de Linux-kernel)." [7]

Voor Tim Lord, die recenseert voor Slashdot, is de film interessant en de moeite van het bekijken waard, met enkele twijfels: het gaat 'over de groei van de vrije softwarebeweging en de uiteindelijke co-optie ervan door de open source-beweging ... het werd verondersteld om over Linux en zijn strijd om Microsoft te gaan, maar de film wordt snel gekaapt door de deelnemers. " De film "mist het hoofdbestanddeel van documentaires: scènes met meerdere mensen die later door elk van de deelnemers afzonderlijk worden geanalyseerd" (of zelfs veel heen en weer). Linux zelf en de voordelen ervan ontbreken opmerkelijk, en "we krijgen nooit iemand te zien die Linux gebruikt, behalve ongelukkige gebruikers op een Installfest." Het debat over Linux VS Windows ontbreekt en laat de oorsprong van het besturingssysteem alleen zien als een reactie op gepatenteerde en dure Sun- en DEC-software en -hardware, en de groei ervan uitsluitend dankzij de Apache-webserver. En Lord merkt op dat de film Torvalds of Stallman laat zien, maar deze niet uitdaagt over hun even oneerlijke opmerkingen over de naamgevingskwestie "Linux" versus "GNU / Linux". [8]


Source

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5e/Revolution_OS.jpg

http://www.revolution-os.com/

https://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0000A9GLO


Revolution OS - 2001 - Multilingual (16 languages)

Ge-upload door I Moved to Diaspora💬 What links here


Priscilla Harmanus: How I discovered Free and Open-source Software and met RMS
geluksblog.nl/priscilla/documentaires/about-revolution-os-2001


 
Map
Info